Posted by: Hazizie Sulkafle | Mac 19, 2012

Studi Ilmu-ilmu Quran (مباحث في علوم القرأن)

 

Penulis : Manna Khalil al-Qattan

Penterjemah : Drs. Mudzakir AS

Penerbit : PT. Pustaka Litera AntarNusa,Jakarta

Untuk kategori ‘Karya Pilihan’ kali ini, saya tertarik untuk memperkenalkan buku mengenai ilmu-ilmu ataupun bidang-bidang yang berkaitan dengan Al-Quran iaitu ‘Mabahith fil Ulumil’ Quran karya Manna Khalil al-Qattan, seorang ulama terkenal merangkap staf di Universiti Islam Imam Muhammad bin Saud,Riyadh,Arab Saudi.

Kali pertama saya diperkenalkan dengan buku ini adalah pada tahun 2010 oleh pensyarah subjek “Sciences of Quran” saya iaitu Dr.Norbani Ismail yang mana mengatakan bahawa buku ini merupakan antara rujukan yang bagus untuk subjek tersebut. Malahan, buku ini juga dimasukkan dalam senarai rujukan bagi subjektersebut. Walaubagaimanapun, buku ini hanya berjaya saya temui pada tahun 2011 dan baru sempat saya baca baru-baru ini.

Apa yang menarik bagi saya mengenai buku ini adalah isi kandungannya yang ringkas dan mudah untuk difahami. Sudah menjadi hasrat penulis bahawa tujuan beliau menulis buku ini adalah khusus untuk orang awam yang berminat mengenai ilmu-ilmu berkaitan al-Quran tetapi tidak berkesempatan untuk mengikuti kuliah atau kelas pengajian secara khusus. Jadi, boleh saya katakan buku ini sebagai  mukaddimah kepada “Sciences of Quran”.

Setakat yang telah saya baca, memang betul isi kandungan buku ini ringkas dan mudah difahami. Contoh dan penerangan yang diberikan tidaklah terlalu berat dan ilmiah sehingga menyukarkan atau memberatkan pembaca terutama yang tiada latar belakang ilmu berkaitan al-Quran. Sebab itulah saya berani mengetengahkan buku ini dan mengesyorkan kepada sesiapa yang berminat mengenai “Sciences of Quran’ tetapi tidak berkesempatan untuk mempelajari bidang ini secara khusus untuk membaca buku ini sebagai permulaan dalam memahami rangka “Sciences of Quran”.

Satu ciri yang menarik bagi buku ini adalah penulis juga turut menyelitkan manfaat-manfaat dan faedah-faedah ataupun kepentingan mengetahui ilimu-ilmu al-Quran seperti Asbabun Nuzul dan ayat Makki dan Madani. Buku setebal 544 halaman ini terbahagi kepada 27 bab:

 1. Ilmu-Ilmu Qur’an
 2. Al-Qur’an
 3. Wahyu
 4. Makki dan Madani
 5. Pengetahuan Mengenai yang Turun Pertama dan Terakhir
 6. Asbabun Nuzul
 7. Turunnya Qur’an
 8. Pengumpulan dan Penerbitan Qur’an
 9. Turunnya Qur’an dengan Tujuh Huruf
 10. Qiraat Qur’an dan Para Ahlinya
 11. Kaidah-Kaidah yang Diperlukan Para Mufasir
 12. Perbedaan Muhkam dengan Mutasyabih
 13. ‘Amm dan Khass
 14. Nasikh dan Mansukh
 15. Mutlaq dan Muqayyad
 16. Mantuq dan Mafhum
 17. Kemukjizatan Qur’an
 18. Amsalul Qur’an
 19. Qasam-Qasam Qur’an
 20. Jadal (Debat) Dalam Qur’an
 21. Kisah-Kisah Qur’an
 22. Terjemah Qur’an
 23. Tafsir dan Ta’wil
 24. Syarat-Syarat dan Adab Bagi Mufasir
 25. Pertumbuhan dan Perkembangan Tafsir
 26. Kitab-Kitab Tafsir Terkenal
 27. Riwayat Hidup Beberapa Mufasir

Akhir kata, ingin saya nyatakan bahawa disebabkan buku ini asalnya adalah berbahasa Arab dan mengenai al-Quran, maka isi perbincangannya tidak terlepas daripada perbincangan yang berkaitan dengan aspek tatabahasa bahasa Arab. Oleh itu, pembaca yang mempunyai asas bahasa Arab lebih mudah untuk memahami isi prbincangan dalam buku ini. Namun bagi yang tidak mempunyai asas bahasa Arab, anda tidak perlu risau atau patah hati untuk membaca buku ini kerana aspek yang dibincangkan tidaklah terlalu berat dan sukar sehingga anda tidak memahami langsung apa yang penulis ingin bincangkan.

Saya juga ingin tegaskan bahawa buku ini bukanlah rujukan muktamad untuk ilmu-ilmu al-Quran yang mana setelah anda selesai membaca buku ini, anda sudah betul-betul memahami ilmu-ilmu al-Quran atau boleh dikatakan sebagai pakar atau bertauliah dalam ilmu-ilmu al-Quran. Seperti yang saya katakan, buku ini adalah sebagai mukaddimah kepada kita dalam memahami dan melihat rangka dan aspek yang dibincangkan dalam ilmu-ilmu Al-Quran ataupun “Sciences of Quran”.

Al-Quran adalah petunjuk dan rujukan kita,umat Islam. Rujukan yang agung dan suci dari segala kesilapan mahupun campur tangan manusia. Wahyu yang diturunkan oleh Allah kepada junjungan kita Muhammad s.a.w sebagai panduan dan rujukan kita. Oleh itu, adalah menjadi satu keharusan bagi kita untuk cuba memahami dan mengetahui sedikit sebanyak mengenai al-Quran. Insya Allah dengan usaha ini dapat meningkatkan keimanan kita dan keyakinan serta pemahaman kita terhadap Quran ke arah menjadi Muslim yang sejati. Wallahu’alam.

Advertisements

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

w

Connecting to %s

Kategori

%d bloggers like this: